Arkitektur, Byplan, Generelt, Kultur

Berlin: Indtag din infrastruktur

Grit

Arkitekter Grit Bürgow og Anja Steglich leder projektet. Bagved ses vådområdet og boligblok 6.

Forestil dig, at din etagebolig leverer sit eget rene vand og mad. At den nedsætter forureningen og samtidig bidrager til at afværge klimaændringernes hærgen i byen. Ambitiøst? I Berlin er de gået i gang.

I Berlins Kreuzberg-kvarter ligger på Bernburgerstrasse en karre der ligner et ganske almindeligt, socialt boligbyggeri. Men det er det ikke. Her lå før Anden Verdenskrig byens Philharmonie, der som så mange andre bygninger blev bombet ned til fundamentet.

Med berlinmuren blev Kreutzberg del af Vestberlin, og i 1980'erne begyndte man at genopbygge dele af kvarteret. Som et eksperiment byggede man en boligblok, Block 6, med et anderledes vandsystem. Ideen var at det "grå" vand fra bad, opvask osv. skulle kunne genbruges, mens det "sorte" vand fra toiletterne blev ledt fra og ud i kloakken. Der lagdes særlige rør ind i bygningen og anlagt et vådområde i gården hvor planter brugte næringen og rensede vandet. En umiddelbar succes.

Projektet stoppede af tekniske årsager, men nu har forskere fra Berlins Tekniske Universitet genoplivet og udvidet det. Med Roof Waterfarm-projektet vil man undersøge, hvordan man kan rense vandet bedre, og oven i købet bringe dyr og planter ind i kredsløbet. På projektet arbejder arkitekter, ingeniører og biologer, støttet af det tyske forskningsministerium.

Hvad er perspektivet? Hvis man kan lave en boligblok om til sit eget rensningsanlæg, har man sit eget rene vand fra en tank på taget. Med en opsamling i gården kan man opsuge overskydende vand, og med flere og flere hårde regnskyl er der perspektiver i det. Forurening nedsættes - hver person i vestlige byer bruger 100 liter vand om dagen, så der er noget at tage af. Men det videre perspektiv er at decentralisere byernes vandforsyning og omdanne boliger til økosystemer. Som en af forskerne udtalte: indtag dine infrastrukturer.

Mikkel Thelle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *