Formidling, Generelt, Kultur, Kulturhistorie

Made in Aarhus – historier fra Aarhus

Hvor mange tænker lige på, at den rødternede Karoline-ko, som fik udbredt de danske landbrugsvarer til hele kloden, kom til verden i Aarhus?

Eller at den lille smilende sol, som sagde venligt nej tak til atomkraften og blev et globalt symbol for modstanden, også har sin oprindelse i Aarhus?

Miljøaktivisten Anne Lund fra Aarhus tegnede atomkraft-nej-tak-solen i 1975. Siden er det trykt i 35 millioner eksemplarer og udbredt til 45 lande.

Miljøaktivisten Anne Lund fra Aarhus tegnede atomkraft-nej-tak-solen i 1975. Siden er det trykt i 35 millioner eksemplarer og udbredt til 45 lande.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aarhus er rig på historier, påfund og fænomener, som har deres rod og udspring i byen, men som også er med til at sætte Aarhus på landkortet - eller verdenskortet. Siden Den Gamle By for et par år siden overtog Bymuseets ansvar for at formidle Aarhus’ historie, har jeg arbejdet med at fortælle en lang række af de markante historier på hjemmesiden under titlen ”Made in Aarhus.”

Fordi jeg er journalist og ikke historiker, er det et journalistisk projekt med fokus på den nyere tid, hvor der stadig er levende vidner, som kan fortælle, hvordan det hele startede. Jeg interviewer nøglepersonerne og sætter deres erindringer ind i en beskrivelse af tiden og de tendenser, der tegnede den.

Artiklerne med lyd- eller videoklip og billeder findes under ”Museum Aarhus” på Den Gamle Bys hjemmeside. http://www.dengamleby.dk/made-in-aarhus/

Læs for eksempel om:

  • Popgruppen Michael Learns to Rock, som fik hele Asien til at synge med på sine iørefaldende ballader.

  • Føtex, som fik kunderne overbevist om, at det var smart at købe underbukser, brødristere og flæskefars samme sted.
  • Pigebandet Shit & Chanel, som indtog de danske scener og festivaller med deres nyskabende sange om kvinders liv.
  • Danmarks første genbrugsbutik, som blev skabt af en idealistisk århusiansk præst i 1972.

  • Hippiekollektivet i Haraldsgade i Viby, der udviklede sig til et af Danmarks førende lydstudier, Feedback.

  • Verdens første kvindemuseum, som blev skabt af århusianske græsrødder i slipstrømmen på rødstrømpebevægelsen.

Dorte Søholm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *